Mitä yhteistä on työnhaulla ja parisuhteella?

Kysyttäessä työnhakijalta millaisesta työstä olet kiinnostunut, moni toivoo, että kunhan vain saisi vakituisen työpaikan. Tuntuu, että alakaan ei ole niin tärkeä vaan se, että elämä vakiintuisi. Tämä on täysin ymmärrettävää. Se asettaa usein riman töiden löytämiseksi korkealle ja tekee työnhakemisesta entistä haastavampaa. Yhä useammin vakituiset työpaikat täyttävät ne, jotka ensin tekevät keikkatöitä, työharjoitteluja tai työkokeiluja. Keikkatyön kautta pääsee kurkistamaan eri työpaikkoihin ja näkemään myös sen, missä itse viihtyy parhaiten. Olen uravalmennuksissa usein nähnyt, että työpaikka, josta työnhakija on haaveillut pitkään, paljastuukin jo viikon harjoittelujakson jälkeen aivan toisenlaiseksi kuin työntekijä oli kuvitellut – keikkatyö voi olla työntekijänkin etu siltä osin.

Työpaikan löytäminen muistuttaa tietyiltä osin vahvasti parisuhdetta. Ensin tavataan ja käydään treffeillä. Usein työsuhteet alkavat samaan tapaan treffailemalla: tutustumalla työnantajaan lyhytaikaisilla keikkatöillä. Kun tykätään toisesta puolin ja toisin, mennään kihloihin. Samoin, keikkatöiden kautta syntyy usein ensin määräaikainen työsuhde. Ja kun tiedetään, että olemme luotu toisillemme, sitoudutaan ja tehdään avioliittolupaus, joka etäisesti voi myös joskus muistuttaa toistaiseksi voimassaolevaa työsuhdetta, eli vakituista työpaikkaa. Mutta harvemmin ensitreffeillä mennään naimisiin, muuten kuin tositeeveessä.

Keikkatyöt ovat myös hyvä tapa etsiä sitä mieluista alaa, jos oma ala on vielä hukassa. Siltä osin VMP tarjoaa Tinderin tapaan työelämän treffipalvelua, mahdollisuuden löytää se oikea pitempiaikainen työsuhde, sekä lyhytaikaisia keikkatöitä. Sen sijaan, että tekee ammatinvalintatestejä netissä, kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan eri aloja – oma urapolku löytyy monesti yrityksen ja erehdyksen kautta!

VMP:llä on päivittäin kymmenittäin työpaikkoja auki niin lyhytaikaisia keikkatöitä kuin pitempi aikaisia työsuhteita. Vain murto-osa niistä näkyy nettisivuillamme. Tee ihmeessä avoin työhakemus, niin saat jalan oven väliin, pääset työhaastatteluun ja sitä kautta töihin, löydät sen oikean.

 

Heidi Alariesto

VMP Oyj kehitysjohtaja, Urapalvelu